تشکيل يک کنسرسيوم مشترک هستهاي ميان ايران و کشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس ميتواند هم دغدغه مالکيت فناوري را در تهران حفظ کند و هم نگراني ايمني و شفافيت را براي همسايگان و غرب کاهش دهد، کنسرسيومي که مانع غني سازي اورانيوم نباشد.
به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ کنسرسيوم هستهاي ابزار چندمنظورهاي است که با طراحي دقيق ميتواند همزمان به تقويت حق غنيسازي، جذب سرمايه و بازتعريف روابط منطقهاي کمک کند، پيشنهادي که گفت مي شود پس از چن دوره مذاکره غير مستقيم به عنوان يکي از مهمترين نقاط عطف مذاکرات ايران و آمريکا مطرح است.
البته بايد دانست که اين کنسرسيوم، نه سازش صد در صدي بين ايران و آمريکا است و نه حاکميتزدايي از دستاورد بومي شده ايران، بلکه نوعي ديپلماسي فناورانه است که اگر درست مهندسي شود و ابعاد حقوقي آن دقيق تنظيم گردد، ميتواند براي ايران نقش مهمي در حوزه غني سازي هسته اي داشته باشد.
ايجاد کنسرسيوم منطقهاي براي تداوم غنيسازي اورانيوم در ايران، به طوري که سهام مشترک آن بين جمهوري اسلامي ايران و برخي کشورهاي منطقه اي از جمله عربستان، امارات که نظارت کامل آژانس بينالمللي انرژي اتمي را داشته باشد علاوه بر اينکه موجب تداوم چرخه هسته اي در کشور خواهد بود، اين امکان را ميسر خواهد کرد که هرگونه فضاسازي عليه ايران در بين کشورهاي منطقه اي از بين برود.
از سوي ديگر تجربه تلخ همکاري کنسرسيومي ايران با اوروديف فرانسه موجب شد تا ايران حتي به يک درصد از سهم 10 درصدي خود از اين شرکات دست پيدا نکند و اين امر موجب تقويت بي اعتمادي به غرب و هرگونه همکاري کنسرسيومي خارج از مرزهاي ايران شود.
از اين رو راه اندازي يک مجتمع کنسرسيومي منطقه اي در ايران و جذب سرمايه به منظور مشارکت در اين همکاري اقتصادي مي تواند علاوه بر ايران، براي کشورهاي منطقه اي نيز دستاورد مهمي تلقي شود.
البته بايد تاکيد کرد که راه اندازي کنسرسيوم هسته اي نبايد مانع غني سازي اورانيوم باشد.
جمهوري اسلامي ايران از هر روندي که مبتني بر مشارکت کشورهاي منطقه براي غنيسازي و توليد سوخت مورد نياز براي طرحهاي هستهاي صلح آميز باشد، حمايت خواهد کرد اما اين ابتکار قاعدتاً به هيچ عنوان نميتواند جايگزين مسئله غنيسازي در داخل ايران باشد.
تشکيل يک کنسرسيوم مشترک هستهاي ميان ايران و کشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس ميتواند هم دغدغه مالکيت فناوري را در تهران حفظ کند و هم نگراني ايمني و شفافيت را براي همسايگان و غرب کاهش دهد.
کنسرسيوم هسته اي در ايران و بالا گرفتن دعواي کشورهاي عربي با آمريکا
احمد بخشايش، عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با خبرنگار راه دانا؛ با اشاره به پيشنهاد عمان درخصوص راه اندازي مجتمع کنسرسيوم هسته اي در ايران، گفت: پيشنهاد راه اندازي مجتمع کنسرسيومي در ايران براي انجام غني سازي مورد استقبال ايران است چون در اين صورت غني سازي در کشور صورت مي گيرد.
وي با اشاره به اينکه دانش هسته اي در ايران يک دانش بومي است که با تلاش دانشمندان کشورمان به دست آمده است، تصريح کرد: کشورهاي عربي بايد اورانيوم غني شده را از غرب خريداري کنند در حالي که ما اين امکان را در داخل به طور بومي انجام مي دهيم.
عضو کميسيون امنيت ملي با اشاره به فضاسازي هاي رسانه اي درباره اينکه توافق بين ايران و آمريکا شکل گرفته است، ادامه داد: ترامپ تاجر است، ديپلمات نيست که بخواهد از مسير ديپلماسي به توافق دست پيدا کند بنابراين ممکن است در صورت مقاومت ايران عقب نشيني کرده و بر روي مقوله کنسرسيوم توافق کند.
بخشايش با اشاره به اينکه اگر کنسرسيوم هسته اي در ايران شکل بگيرد دعواي کشورهاي عربي با ايالات متحده بالا خواهد گرفت ادامه داد: ما منعي نداريم که در ايران مجتمع کنسرسيومي شکل گرفته و کشورهاي عربي هم در آن همکاري داشته باشند اما مسئله اين است که ممکن است عربستان و امارات و مصر که اورانيون غني شده را خريداري مي کنند خواستار غني سازي در داخل کشورهايشان باشند، اما مسئله اين است که ما براي اين دانش هسته اي سالهاي تحريم شديم، شهيد داديم و با تلاش جوانان کشور به اين دانش بومي دست پيدا کرديم.
اين نماينده مجلس با اشاره به سابقه همکاري کنسرسيومي ايران و فرانسه در دوران رژيم پهلوي گفت: در جريان کنسرسيوم هسته اي ايران با شرکت اوروديف، ايران مالک 10 درصد از سهام اين شرکت در حوزه هسته اي بود اما چون سرمايه گذاري در فرانسه انجام شد به خاطر خباثت اين کشور نسبت به ملت ايران، حق و حقوق ايران هيچ گاه پرداخته نشد.
وي گفت: در صورتي راه اندازي مجتمع کنسرسيومي در ايران جمهوري اسلامي از اين پيشنهاد استقبال خواهد کرد.
عضو کميسيون امنيت ملي مجلس با اشاره به اينکه ترامپ تحت فشار افکار عمومي ايالات متحده براي دستيابي به توافقي بهتر از برجام است ادامه داد: ترامپ با اوباما دچار چالش جدي کارآمدي است، ترامپ توافق برجام را که در دولت اوباما صورت گرفته بود پاره کرد تا نشان دهد از او کارآمدتر است و افکار عمومي آمريکا خواستار اين است که رئيس جمهور آمريکا به توافقي بهتر از برجام دست پيدا کند.
وي خاطرنشان کرد: ترامپ به دنبال دستيابي به يک توافق با ايران است زيرا در ساير مسائل تا به امروز توفيقي نداشته است.